Ga naar de inhoud
Home » Blog » Wat kost een foodfotograaf?

Wat kost een foodfotograaf?

Je bent eruit. Je kiest voor kwaliteit en professionaliteit. Het állerbeste, dat wil je. Je schakelt een foodfotograaf in. Niet langer meer zelf worstelen en heel veel tijd kwijt zijn zonder resultaat, maar topfoto’s waar je direct trek van krijgt. Je wilt datgene doen waar jij goed in bent, en de foto’s overlaten aan een professional. Maar nu je er eenmaal uit bent, vraag je je wel af wat een foodfotograaf eigenlijk kost!

Hoeveel kost een foodfotograaf?

Foodfotografie kost tussen €600 en €1000 per dag. Hoeveel foto’s een foodfotograaf op een dag maakt, hangt af van of er ook een foodstylist meewerkt, hoe complex de sets zijn en waar de shoot plaatsvindt.

Zonder dollen: ik snap helemaal dat je dit wilt weten. Ik geloof niet in geheimzinnig gedoe, en dus ben ik transparant over mijn tarieven. Dat wil zeggen: voor zover dat kan.

De tarieven van een foodfotograaf

Ik heb een aantal diensten die redelijk standaard zijn, waardoor ik de prijzen met je kan delen.

Het “issue” met foodfotografie is dat veel projecten niet binnen die standaardmodellen passen Sterker nog, er is véél meer mogelijk dan de standaard modellen.

Wat kost foodfotografie?

Omdat er zoveel mogelijk is, neem ik je even mee in welke factoren er allemaal een rol spelen bij het bepalen van mijn prijs.

Om te beginnen hetgeen dat je nodig hebt. Wil je 1 of 2 foto’s van 1 product, of juist van je complete assortiment? Een recept met foto’s? Een receptvideo? Een compleet kookboek? Een shoot van je koffiezaak? Of van alle gerechten die je op je menukaart hebt staan?

En waar ga je mijn foto’s voor gebruiken? Is dat op je site, je socials, in print, in advertorials? Dat laatste is relevant voor de licentie die je nodig hebt. Vergelijk het met Spotify: je mag de muziek (of de foto’s dus) gebruiken, maar het wordt niet jouw eigendom.

De kosten van foodfotografie

Een groot deel hiervan bepaalt hoeveel tijd ik nodig heb om je foto’s en andere content aan te leveren. Fotografie is immers meer dan fotograferen alleen, het is ook:
– voorbespreken
– moodboard maken
– inkopen doen
– set(s) bouwen en stylen
– eten klaarmaken
– gerechten stylen
– foodfoto’s maken
– opruimen
– én de foto’s nabewerken.

Klinkt dat als veel en verwarrend? Dat snap ik, daarom doe ik het graag voor je. Want kan je nagaan hoe ingewikkeld het wordt als je dit zelf gaat doen! Nog daargelaten dat je dan ook de spullen nodig hebt, er tijd voor moet inruimen en heel veel tijd kwijt bent aan oefenen.