Het lijkt zo makkelijk: even een goede selfie maken en die als profielfoto voor LinkedIn gebruiken. Of die ene foto die de fotograaf op kantoor op je eerste dag van je gemaakt heeft. Voor een profielfoto op LinkedIn heb je toch geen tips nodig? Of toch…?
Dat kan natuurlijk gewoon, het is alleen de vraag of dat nou écht een goed idee is. Je profielfoto is veelal het eerste wat anderen van je zien, dus wil je dat de eerste indruk klopt. Bovendien wil je vermoedelijk professionaliteit uitstralen, anders was je deze tips niet aan het lezen. Om te zorgen voor een geweldige profielfoto op LinkedIn geef ik je daarom 10 tips.
Mijn tips voor een prachtige profielfoto op LinkedIn
- Kies voor een recente foto
- Ga als jezelf op de foto
- Lach!
- Let op je kledingkeuze
- Jezelf met make-up
- Zorg dat je alleen op de foto staat
- Kijk recht in de camera
- Foto van goede kwaliteit
- Zorg voor een goede achtergrond
- Goed licht
1. Kies voor een recente foto
Weinig zo verwarrend als wanneer degene met wie je een afspraak hebt totaal niet lijkt op de foto. Dat geldt voor datingapps, maar net zo goed voor LinkedIn. Het komt ook meteen een stuk minder professioneel over. Gebruik dus altijd een recente profielfoto op LinkedIn.
De enige uitzondering hierop zijn kortdurende grote veranderingen. Het meest voor de hand liggende voorbeeld: je hoeft tijdens je zwangerschap echt niet elke paar weken een nieuwe profielfoto te maken voor LinkedIn, al zie je er nóg zo zwanger uit. Mensen begrijpen dat dat niet is hoe je er doorgaans uitziet.
2. Ga als jezelf op de foto
Dat brengt me meteen bij tip 2. Het draait allemaal om herkenbaarheid, dus ga als jezelf op de foto. Gewoon, met je haar zoals het altijd zit, met kleding die je in een zakelijke setting aan hebt enzovoort. Laat zien wie je bent!
3. LACH!
Ook ik heb jaren met een streng hoofd op mijn LinkedIn profielfoto gestaan, want dat stond zogenaamd professioneel. Alleen: mensen doen zaken met mensen, niet met robots. Lachen op een foto straalt veel meer vriendelijkheid en benaderbaarheid, dus lach!
4. Let op je kledingkeuze
Wat voor kleding je naar je werk aan hebt, kan natuurlijk nogal verschillen. Sommige kledingstukken zijn echter nooit een goed idee op zakelijke profielfoto’s. Denk aan kleding in een kleur die heel dicht bij je huidtint of haarkleur ligt: dan verdwijn je een beetje in je outfit. Kijk dus van tevoren goed welke kleuren het goed doen bij jouw haar en huid.
Verder is kleding met een heftig patroon vaak niet zo mooi op beeld. Kleding met een hoge kraag kan de verhouding tussen je nek en hoofd vertekenen, dus dat raad ik ook af. Verder geldt hier zoals overal: ga als jezelf op de foto. Dus ga niet ineens in een jasje op de foto als je normaal altijd in een trui rondloopt (tenzij je dat wilt veranderen), en bekijk hoeveel blote huid passend is in jouw (beoogde) werkomgeving.
Bonustip: kreukels komen extra goed in beeld op een foto, dus strijk je kleding!
5. Jezelf met make-up
Gebruik je normaalgesproken geen make-up, doe dat dan voor de foto ook niet. Het draait om herkenbaarheid, dus als je ineens soort van geairbrusht op de foto staat, ben je zeker niet meer jezelf!
Gebruik je in het dagelijks leven wel make-up, zorg dan dat die goed is voor de foto. Daarmee wil ik niet zeggen dat je voor LinkedIn foto meteen een visagist in de arm moet nemen, maar wel dat het handig is om je make-up net wat zorgvuldiger aan te brengen dan op een ochtend met haast. Gebruik je concealer rondom je ogen, doe dan een laagje extra: wallen komen op een foto vaak extra goed naar voren. En als je toch bezig bent: check je nagellak even op bladders!
6. Zorg dat je alleen op de foto staat
Het draait allemaal om JOU op je LinkedIn profielfoto. Zorg dus dat je alleen op de foto staat. Zonder accessoires, hoewel… Ik sta zelf ook met mijn camera op míjn profielfoto. In sommige beroepen heb je nu eenmaal een attribuut dat voelt als een extra lichaamsdeel. Natúúrlijk mag je daarmee op de foto. Of dat nu je stethoscoop, je kettingzaag of je toga is. Andere accessoires: doe maar niet.
Net als andere mensen! Profielfoto’s met je vrienden, huisdier of kind zijn heel gezellig, maar niet echt de zakelijke portretten die op LinkedIn als profielfoto gebruikt worden.
7. zorg voor een goede achtergrond
Wat dat is? Niet zo’n heeeeele saaie witte of grijze die vaak op kantoren worden gebruikt. Ik werk het liefst met gekleurde, unieke achtergronden, omdat die je profielfoto meteen laten opvallen op LinkedIn. Zorg wel dat de achtergrond een kleur heeft die contrasteert met jouw huidtint en haarkleur, anders verdwijn je, en dat is nou net niet de bedoeling.
8. Kijk recht in de camera
Hoe ongemakkelijk het soms ook voelt: kijk recht in de camera. Je kijkt in feite degene die jouw profielfoto ziet recht aan, dus je maakt een stuk meer impact als je recht in de camera kijkt!
9. Foto van goede kwaliteit
Een foto kleiner maken kan altijd, groter maken niet. Dus zorg voor een foto met een hoge resolutie. Smartphonecamera’s worden steeds beter, maar een echte camera is nog altijd beter.
10. Goed licht
Misschien wel het belangrijkste bij fotografie: zorg voor goed licht. Wat dat? Ten eerste: veel licht. Te weinig licht geeft óf een grauwe foto, óf een korrelige foto. En je wilde nu net professionaliteit uitstralen.
Ten tweede: daglicht of en daglichtlamp. Gewoon kunstlicht is heel geel, en daar wordt niemand mooier van.
Laat je LinkedIn profielfoto maken door een pro
Overweldigend? Snap ik. Ik heb er jaren over gedaan om dit allemaal te leren, laat staan om het toe te passen.
Dus als je het jezelf makkelijk wilt maken, laat je profielfoto voor LinkedIn dan gewoon door een pro maken. Laat mij je rustig door het hele proces heen coachen, van wat je het beste aan kunt tot de nabewerking van de foto’s.
Op die manier ga je snel en ongedwongen op de foto. Geen awkwardness, maar gewoon als jezelf op de foto. je staat altijd voor een unieke achtergrond, zodat jouw zakelijke portret er zeker uitspringt op LinkedIn.
Zie ik je snel door mijn lens?
Met de groene knop hieronder maak je heel eenvoudig een afspraak om samen foto’s te gaan maken!